hi semua!! nak gelak la tuh. jangan . saba denga dulu. hahahha.
fyi, dulu2 farah x reti tau makan smbal belacan..xreti sgt makan pedas..kalau makan tu,,mulut bising mcm bertih jagung. kah3. memang xsenang org keliling nak menjamu tekak. tapi stat kat uitm perak la kot (diploma past 3 years)...baru farah blaja makan smbal tuh. sedap la,,pembukak selere. hahaha.tapi, tanpa sedar....jerawat makin banyak,,resdung makin menjadik2....tapi x pasan pun kenape....puas pk,,, jerawat pun tumbuh...tumbuh n tumbuh...
as time goes by....nak dijadikan cite..mak & abah kene gatal2 n mereke decide nak tinggalkan pengambilan udang & belacan dlm masakan hari2. so, bile tgah cuti 4 bulan kat umah ni,,nak xnak farah pon tepakse ikut rentak makanan dorang...no more BELACAN. u know what??? after 2 minggu kat umah,,baru sume prasan...da xd langsUng jerawat kelua (dgn rendah hatinya ya Allah,,,,ALHAMDULILLAH)....RASE CAM PELIK TAPI BENARLAHHH....hahhahha...tapi mmg logik pon,,kan belacan tu cam campur udang kering lah apelah kann...so mungkin bagi kulit yg x tahan sgt mcm farah ni...memang mengaruk lah kulit ni...tapi tuan badan buat do no je kan...rasekannnnnnn.hahhahha...tulah tetibe tengahari2 ni teringat plak sal belacan.. tapikan,,nak tau x,,,ad resepi baru yg bole ganti sambal belacan...SAMBAL IKAN BILIS name die. sedapppppppp. lebih kurang same jugak cm smbl blcan. kalau korang nak try sile2kanlah....hehhehe...camni resepi dia... bahan2nye yelah:
- bawang besar
- ikan bilis
- lada padi (nak pedas melalak tambah lebih)
No comments:
Post a Comment